Μηχανισμός κίνησης με καδένα INA – θα αντέξει η καδένα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος;

DS34436 INA-ChainDrive.jpg
Το μερίδιο αγοράς όσον αφορά κινητήρες με καδένες χρονισμού, πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον. Προς το παρόν, η αναλογία είναι περίπου 50:50 (από ιμάντες σε καδένες). Οι ειδικοί του κλάδου, προβλέπουν ότι η καδένα θα καλύψει ένα ποσοστό περίπου 80% το 2030. Βάσει της υπόθεσης ότι περίπου το 30% των νέων ταξινομήσεων, θα αφορά ηλεκτρικά οχήματα και η αναλογία των οχημάτων diesel θα μειωθεί σημαντικά, ο αριθμός κίνησης των εκκεντροφόρων αξόνων με ιμάντα, θα μπορούσε να μειωθεί στο 15%.

Στην περίπτωση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, το εάν χρησιμοποιείται μια καδένα ή ένας οδοντωτός ιμάντας στο σύστημα χρονισμού, είναι μια ερώτηση για τους κατασκευαστές των οχημάτων, η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

Παραδοσιακά, τα συστήματα κίνησης με ιμάντα, τείνουν να υπάρχουν πιο συχνά σε πετρελαιοκινητήρες, ενώ σε πολλούς βενζινοκινητήρες χρησιμοποιούνται συστήματα κίνησης με καδένα. Καθώς η τάση επιβάλλει ολοένα και μικρότερους χώρους τοποθέτησης, θα επωφεληθούν οι καδένες καθώς είναι πιο στενές από τους ιμάντες. Οι καδένες μπορούν, επίσης, να μεταδώσουν υψηλότερες δυνάμεις. Τα συστήματα μεταβλητού χρονισμού του εκκεντροφόρου, επωφελούνται επίσης από τον μηχανισμό κίνησης με καδένα, καθώς μπορούν να συνδυαστούν πιο εύκολα με αυτή.

Θα αντέξει η καδένα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος;

Στους σύγχρονους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ο μηχανισμός κίνησης με καδένα, είναι σχεδιασμένος για να αντέχει καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής ενός οχήματος. Στην πράξη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτό οφείλεται στη φθορά λόγω ηλικίας και χρήσης. Συνήθως, η αιτία είναι η κακή ποιότητα λαδιού ή η μη τήρηση των διαστημάτων αλλαγής λαδιού. Αλλά ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή ο οδηγός, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής του μηχανισμού κίνησης με καδένα: Πρόσθετη φθορά προκαλείται επίσης, λόγω της συνεχούς άσκησης μέγιστων φορτίων σε κρύο κινητήρα, για μικρές αποστάσεις. Τα σωματίδια αιθάλης στο λάδι, δρουν ως γυαλόχαρτο και φθείρουν την καδένα πολύ πιο γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, η καδένα θα επιμηκυνθεί.

Κατά την αλλαγή λαδιού, τα συνεργεία μπορούν να διεξάγουν πλύση του κινητήρα πριν την πλήρωση με φρέσκο λάδι, αφαιρώντας πλήρως τις ακαθαρσίες και τα υπολείμματα λαδιού από τον κινητήρα. Κατά τον έλεγχο των κωδικών βλαβών στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα, μέσω ενός εργαλείου διάγνωσης, το συνεργείο μπορεί να βρει τις ακόλουθες πιθανές καταχωρήσεις: Μη έγκυρο σήμα αισθητήρα γωνίας στροφάλου ή μη έγκυρο σήμα εντοπισμού θέσης εκκεντροφόρου.

Το πρώτο σημάδι ζημιάς στον μηχανισμό κίνησης με καδένα, είναι συνήθως ένα κροτάλισμα που προέρχεται από τον κινητήρα. Σε περίπτωση που η καδένα επιμηκυνθεί σημαντικά, μπορεί να αντιληφθείτε απώλεια ισχύος ή ακόμη και κραδασμούς του οχήματος. Μια επιμηκυμένη καδένα χρονισμού, σημαίνει ότι ο χρονισμός του κινητήρα, δεν είναι πλέον ομοιόμορφος και ορθός. Επιπλέον, τα δόντια των γραναζιών, δεν εμπλέκονται σωστά μέσα στην καδένα και φθείρονται πιο γρήγορα.

Ωστόσο, η ενδεικτική λυχνία του κινητήρα που αναβοσβήνει και οι καταχωρήσεις κωδικών βλάβης, αποτελούν μόνο μια έμμεση ένδειξη για τον επαγγελματία, ότι η καδένα χρονισμού είναι η βασική αιτία. Επομένως, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί ο έλεγχος του χρονισμού του κινητήρα, πριν την επισκευή.

Τα πάντα σε ένα κουτί

Εάν θεωρείται απαραίτητη η επισκευή του συστήματος χρονισμού με καδένα, η Schaeffler προσφέρει τα κατάλληλα κιτ επισκευής, με τη μάρκα της INA. Επιπρόσθετα στην καδένα χρονισμού, αυτά τα κιτ, περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την επισκευή, όπως γρανάζια, υδραυλικούς και μηχανικούς τεντωτήρες, όλες τις απαραίτητες στεγανοποιήσεις, το πρόσθετο για την καδένα, καθώς και εξαρτήματα τοποθέτησης.

Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα κιτ καδένας χρονισμού της INA, μαζί με οδηγίες επισκευής, βίντεο τοποθέτησης, τεχνικές και προϊοντικές πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε εδώ, στο REPXPERT.
​​​​​​​
Οδηγίες τοποθέτησης σχετικά με το κάθε όχημα, μπορείτε να βρείτε στο REPXPERT, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το ανταλλακτικό, διατίθενται στην ιστοσελίδα www.repxpert.gr
Εάν έχετε απορίες, επικοινωνήστε μαζί μας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας.