Ενότητα Καταλόγου: Σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων

00086023 LuK-Sequentielles-Getriebe1.jpg
86023 GR.jpg
Μπορεί να συναντήσατε μια παρόμοια ενότητα στον κατάλογο και να αναρωτηθήκατε: Τι ακριβώς είναι το σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων; Πώς μπορώ να το αναγνωρίσω; 

Πολλοί μοτοσυκλετιστές είναι εξοικειωμένοι με αυτό τον τύπο κιβωτίου ταχυτήτων, όπου οι ταχύτητες αλλάζουν συνήθως «σειριακά», δηλ. «με τη σειρά».

Στον κόσμο των αυτοκινήτων, τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων αναφέρονται επίσης ως «σειριακά», παρόλο που οι ταχύτητες δεν αλλάζουν απαραιτήτως «σειριακά». Η βασική διαφορά, συγκριτικά με ένα συμβατικό μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, έγκειται στη λειτουργία. Με ένα σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων, επίσης γνωστό ως ημι-αυτόματο, δεν απαιτείται πεντάλ συμπλέκτη. Αντιθέτως, ο συμπλέκτης και η διαδικασία αλλαγής ταχυτήτων διεξάγεται από ενεργοποιητές (π.χ. ηλεκροϋδραυλικά). Αντίστοιχοι αισθητήρες, ελέγχουν για την εγκυρότητα και, εφόσον χρειάζεται, προσαρμόζουν την επιλογή ταχύτητας βάσει της κατάστασης οδήγησης. Μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν τη φθορά. Για να πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τα οχήματα με «σειριακά» αντί για κλασικά, μηχανικά κιβώτια ταχυτήτων, εξοπλίζονται συνήθως με άλλα εξαρτήματα, στη θέση του συμβατικού συμπλέκτη (π.χ. υδραυλικό ρουλεμάν με αισθητήρα θέσης ή και αυτο-ρυθμιζόμενο συμπλέκτη).
​​​​​​​
Έχουμε τοποθετήσει μια σημείωση στο ανταλλακτικό, ώστε να εμφανίζεται σαφώς, στον κατάλογο. Εάν χρειάζεστε βοήθεια σχετικά με την ερμηνεία των στοιχείων του καταλόγου, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς μας μέσω του info@repxpert.gr.